www.philatelia-alosta.be - Officiële Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

bpost krijgt concurrentie


23 Mei, 2013| België - G. Abbeloos


Voor het eerst sinds de liberalisering van de postmarkt in 2011 is een vergunning uitgereikt aan een privébedrijf. Het gaat om TBC-Post uit Zaventem.

Het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft een de vergunning verleend aan TBC-Post uit Zaventem. Het bedrijf heeft het recht op lichting van postbussen, de sortering, het vervoer en de bestelling van nationale en internationale binnenkomende brievenpost. Grensoverschrijdende buitengaande brievenpost valt onder de bevoegdheid van buitenlandse regulatoren. De vergunning geldt voor tien jaar.

Het is de eerste keer dat het BIPT een postvergunning uitreikt sinds de postmarkt in de Europese Unie in januari 2011 volledig werd vrijgemaakt. Het BIPT spreekt dan ook van "een stap vooruit op de Belgische postmarkt".

TBC-Post kan dus nu een concurrent worden voor Bpost, de vroegere publieke Post. Dat laatste klopt echter niet helemaal meer, want de overheid heeft nog de helft plus één van de aandelen in handen. De rest is eigendom van het Britse investeringsfonds CVC Capital en gaat wellicht deze zomer naar de beurs.

Tot nog toe haalde TBC post op bij een aantal grote bedrijven. In de grote steden deelden de 25 postbodes de post zelf uit. De rest werd aan Bpost doorgegeven, die voor de verdeling zorgde. De voorbije maanden begon TBC met de post van particulieren te experimenteren. Eerst in Waals-Brabant en later ook elders liet Brugma zijn eigen blauwe brievenbussen plaatsen, enkel voor post die gefrankeerd is met de eigen TBC-postzegels. Die zijn te koop op de plaatsen waar de bussen staan.