www.philatelia-alosta.be - OfficiŽle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Zuid Afrika geeft Nelson Mandela een postzegel


18 Februari, 2014| Zuid-Afrika - G.Abbeloos


De Zuid-Afrikaanse post heeft een postzegel uitgebracht ter ere van de op 5 december overleden zwarte leider Nelson Mandela.

Het betreft een zegel in wit-zwart van 65 op 85 mm, met een tanding 14 X 13 1/4. Het kleinood verschijnt op 5 miljoen exemplaren en dient voor binnenlandse post aan een tarief van 2,80 rand. Drukker van de zegel was het Nederlandse Joh. Enschedé Stamps.

Het ontwerp is gemaakt door de Zuid-Afrikaanse ontwerpster Thea Clemons.

Zuid-Afrikaanse media meldden dat de postzegel met een lachende Mandela kan worden gebruikt als porto voor het versturen van een brief naar het buitenland. ,,Maar eigenlijk denk ik dat de meeste mensen het vooral als een herdenkingszegel willen hebben'', aldus een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse Post.

Het was dinsdag ook 24 jaar geleden dat Mandela na een gevangenschap van 27 jaar vrijkwam.

De anti-apartheid held overleed 5 december vorig jaar op 95 jarige leeftijd aan een langdurige longontsteking.

Er zijn wereldwijd reeds meerdere stempels aan de vroegere anti-Apartheidsactivist en president gewijd. BelgiŽ bijvoorbeeld eerde de man in 1999 met een zegel uit een reeks over opvallende personaliteiten in de twintigste eeuw.De speciale postzegelemissie bestaat uit een postzegel die in een presentatiemapje is bevestigd en waarin kort de levensloop van Mandela staat beschreven