www.philatelia-alosta.be - Officiële Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

PostNL verhoogt opnieuw de prijzen van een postzegel


03 Juni, 2013| Nederland - G. Abbeloos


PostNL maakt postzegels vanaf 1 augustus terug duurder en rekent mede daardoor op een iets hogere winst over 2013 dan eerder gedacht. Dat meldde het postbedrijf vrijdag.

PostNL verhoogt zijn tarieven per 1 augustus. Het basistarief voor brieven binnen Nederland wordt dan 60 cent. Die verhoging is volgens het postbedrijf noodzakelijk om, in combinatie met aanzienlijke kostenbesparingen, de aanhoudende krimp van de postmarkt en de verliezen uit de universele dienstverlening te compenseren.

De duurdere zegel zorgt ervoor dat de resultaten van PostNL over 2013 er iets beter uit zullen zien dan eerder gedacht. PostNL rekent nu voor 2013 op een onderliggend bedrijfsresultaat van 50 tot 90 miljoen euro. Eerder werd dit resultaat op 20 tot 60 miljoen euro geschat.

Per 1 januari jongstleden steeg de prijs van een postzegel ook al: toen met vier cent, naar 54 cent. Volgens PostNL is het nu voor de tweede keer in één jaar nodig om de postbezorging 'kostendekkend en betaalbaar' te houden.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stemde eind maart al in met de tariefsverhogingen. Daarbij gaat het basistarief voor brieven in Europa naar 96 cent en voor brieven naar de rest van de wereld naar 1 euro. Voor frankeermachines gaat het tarief naar 52 cent. Volgens PostNL betekenen de duurdere zegels dat een Nederlands huishouden gemiddeld 2 euro per jaar meer betaalt voor post.