www.philatelia-alosta.be - OfficiŽle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Pas ontdekte vlinder op nieuwe postzegel


11 April, 2013| AustraliŽ - G.Abbeloos


De post van Niue heeft een postzegelvel uitgegeven naar aanleiding van de ontdekking van een nieuwe vlindersoort op het eiland.

De recent ontdekte Niue Blue is de enige endemische vlindersoorten gevonden op het externe Pacific eiland Niue.

Deze speciale vlinder werd gevonden op het eiland in 2009 door het Australische Museum Research Associate van Rob Lachlan. In 2012 beschreef hij de soort van een paar exemplaren en noemde het Nacaduba niueensis.

Aangezien er slechts een handvol unieke planten- en diersoorten op Niue aanwezig zijn, id deze nieuwe ontdekking vooral van belang voor de inwoners van het eiland. De premier van Niue heeft deze vlindersoort als nationale vlinder benoemd.

Om de spannende ontdekking van deze nieuwe soort te vieren, geeft de post van  Niue een reeks van postzegels uit.

De reeks van vier gegomde zegels geeft zowel de bovenzijde en onderzijde van de mannelijke en vrouwelijke soort weer.

Dit kleine bruine vlinder kan niet worden verward met andere soorten die zich op het eiland Niue bevinden. De bovenzijde is bruin van beide geslachten, met een verstrooiing van blauwe schubben aan de basis van de vleugels in sommige vrouwelijke exemplaren, terwijl de onderzijde een ingewikkeld patroon is van golvende bruin, donker bruine en witte lijnen.

Een miniatuur vel en twee eerste dag covers zijn ook beschikbaar, die de wetenschappelijke stijl van de postzegels weten te vullen. De eerste dagstempel omvat een ingezoomd beeld, met de kenmerkende markeringen op de vleugels van de vlinder.

Niue is een eiland, gelegen op het zuidelijk halfrond in de Grote Oceaan, in PolynesiŽ, ongeveer 700 km ten oosten van Tonga en ten zuiden van Amerikaans-Samoe. Het eiland heeft een oppervlakte van 260 km≤ en het hoogste punt is 65 meter. Het eiland is niet onafhankelijk, maar heeft een vrije band met Nieuw-Zeeland. Het eiland heeft een inwoneraantal van 1398 (2009), maar dat aantal neemt snel af. De huidige premier is de onafhankelijke Toke Talagii; de hoofdstad is Alofii, dat 581 inwoners telt (2006).

Niue is een van de grootste koraalatollen ter wereld. Het terrein bestaat uit een centraal kalkstenen plateau met steile klippen rond de kust