www.philatelia-alosta.be - Officiële Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Nieuwe Mariannepostzegel veroorzaakt controverse in Frankrijk


16 Juli, 2013| Frankrijk - G Abbeloos


De nieuwe postzegel van het type "Marianne" die de Franse president François Hollande eergisteren heeft voorgesteld, vormt aanleiding tot controverse bij de zuiderburen. Reden is de mededeling van ontwerper Olivier Ciappa dat hij zich bij de creatie van de afbeelding in de eerste plaats op Femen-oprichter Inna Sjevtsjenko baseerde. Vooral op Twitter regent het protestberichten.

"Marianne" heeft als symbool van de waarden van de Franse revolutie in het verleden al geregeld gedaantewisselingen ondergaan op postzegels.

Gisteren stelde president François Hollande op het Elysée de jongste Marianne-postzegel voor. Zelf noemde hij die een "illustratie" van de jeugd. De zegel beeldt Marianne af als een figuur tussen een stripheld en manga in. De traditionele Frygische muts ontbreekt niet in het plaatje.


Femen

Tegelijk twitterde ontwerper Olivier Ciappa dat de Oekraïense Inna Sjevtsjenko hem, naast anderen, had geïnspireerd bij de creatie van de zegel.Sjevtsjenko stond mee aan de wieg van de vrouwenrechtenorganisatie Femen die sinds enkele jaren furore maakt doordat leden geregeld halfbloot op straat protesteren.Volgens Ciappa zou Marianne in 1789 stellig een Femen-aanhangster zijn geweest.

"Regerings-Marianne"

Meer was niet nodig om kritiek vanuit conservatieve kringen op de zegel te doen losbarsten.  De christendemocraten riepen op de nieuwe postzegel te boycotten. De schemerige organisatie Printemps français die zich tegen het homohuwelijk kant, gewaagde van een "regerings-Marianne".

Het is niet de eerste keer dat Ciappa met tegenstand krijgt te kampen. In juni is tot 2 maal toe een fototentoonstelling van zijn hand over het homohuwelijk kort en klein geslagen.

"Symbool voor de hele wereld"

Tegenover het Franse persbureau AFP reageerde "model" Sjevtsjenko "verrast" op de heisa. "Met Marianne heeft Frankrijk altijd de rol van vrouwen als voorvechters erkend", stelde ze. "Het is een symbool voor de hele wereld".

Overigens: ook op het beroemde schilderij "De vrijheid leidt het volk" van Eugène Delacroix staat Marianne met blote borsten op de barricade.


Bron : Belga