www.philatelia-alosta.be - Officiële Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Mazerati 250F en Tyrrell P34 op nieuwe postzegels


20 Maart, 2013| Monaco - K. Geldof


De nieuwste  uitgifte van Monaco is een postzegel gewijd aan  de Mazerati en Tyrrell auto's.

De Maserati 250F is een van de mooiste één-zit  auto's uit de naoorlogse periode. Maserati, opgericht door vier broers genaamd  Alfieri, Bindo, Ettore en Ernesto waren betrokken bij de autosport sinds 1926. De Maserati werd  gelanceerd in 1954 en won de Grand Prix van Monaco en het wereldkampioenschap in 1957, dankzij de uitstekende prestaties van Juan Manuel Fangio. 

Ook wel aangeduid als de Tyrrell zes wieler, is de Tyrrell P34 de enige Formule 1-auto met zes wielen die heeft geracet. De auto was actief in het seizoen 1976 en 1977. De auto was een idee van raceauto-ontwerper Derek Gardner. Toen hij werkte aan Lotus- en Matra-Formule 1-auto's met vierwielaandrijving, merkte hij dat de balans van de auto niet goed was. Toen hij chef ontwerper werd bij Tyrrell, zocht Ken Tyrrell een manier om de auto winnend te maken, aangezien een groot aantal van de auto's in de Formule 1 in die tijd de Cosworth DFV-motoren gebruikte, zo ook Tyrrell.

Toen kwam Gardner met het idee van twee voorwielen. De P34 genoot zijn uur van glorie in de Zweedse Grand Prix in 1976, toen chauffeurs Jody Scheckter en Patrick Depailler in pole position kwamen. Ze eindigden toen als eerste en tweede.