www.philatelia-alosta.be - Officiële Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Loosdrechts porselein op postzegel


06 Februari, 2014| Nederland - G. Abbeloos


Dat het Loosdrechts porselein zo tot de verbeelding blijft spreken, blijkt wel uit de nieuwe serie postzegels over Nederlands keramiek. Hoewel het fabriekje in Oud-Loosdrecht, van dominee Joannes de Mol, slechts tien jaar heeft bestaan, geeft het ruim tweehonderd jaar later nog steeds reden voor verwondering.

In Museum Hilversum is de tafel gedekt en is het ‘echte’ Loosdrechtse porselein te bewonderen en zijn de unieke postzegels te koop.

Op de zegels is het roze en lila van de vakbekwame porseleinschilders een lust voor het oog. Ontwerper Rutger Fuchs bezocht de porseleincollectie van kasteel-museum Sypesteyn om inspiratie op te doen.

Ook hij verwonderde zich erover dat een merk dat maar tien jaar is geproduceerd, nog zo sprankelt. ,,Vandaar dat het zo zeldzaam is. Loosdrecht is bovendien de enige plek in Nederland waar ook daadwerkelijk porselein is geproduceerd.''

Fuchs heeft gekozen voor een tak met rozen en groene blaadjes waarin 'subtiele kleurschakeringen' naar voren komen.

Vijf historisch toonaangevende keramieksteden zijn bedacht. Behalve het Loosdrechtse serviesgoed, verschijnen ook het keramiek uit Tegelen, Harlingen, Makkum en Delft op postzegels die bedoeld zijn voor brieven tot 20 gram met bestemming binnen Nederland. Vanwege de regionale uitstraling heeft ook de winkel van Museum Hilversum de zegels op voorraad.