www.philatelia-alosta.be - OfficiŰle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Hongarije viert traditioneel Pasen met een postzegeluitgifte


28 Maart, 2013| Hongarije - G. Abbeloos


De oorspronkelijke motieven van het miniatuur vel en de reeks van postzegels met een nominale waarde van HUF 85 zijn uit een verzameling van het begin van de vorige eeuw.

Deze patronen met witte krassen op een rode geschilderde ondergrond kwamen van Gyimes, Csik en HßromszÚk in TranssylvaniŰ. De variaties van de techniek en de kleurencombinatie wijzen op de schoonheid, ritme en levendigheid van de motieven. Tegelijkertijd is hun archa´sche, cultische natuur evident. De voorlopers van de florale patronen zijn te vinden in de rijkdom van de Transsylvanische Renaissance motieven. Sommige patronen hebben meer dan een betekenis, dat is een duidelijk bewijs van de verbazingwekkende verscheidenheid van patronen in de CarpathianBasin, de verfijning van de vrouwen en meisjes die eieren versieren en het bevorderen van edele, eeuwenoude tradities. Het belangrijkste motief van de reeks van postzegels met een nominale waarde van HUF 110 is een versierd ei van de Gyimes met een brede band rond het midden met het opschrift "Christus - Hallelujah".

Het ei wordt verdeeld in acht delen boven en onder de band met een zwarte buitenste en een rode binnenste rode ster aan de boven- en onderkant van het ei. De kunstenaar maakt gebruik van de combinatie van rood en zwart om zo het hoofdmotief te versterken. Er wordt de nadruk gelegd op de traditionele kleuren van TranssylvaniŰ, die men steeds kan terugvinden bij de vrouwen die een rode en zwarte rok dragen, waarbij ook de kerk vlaggen wapperen tijdens Pinksteren. Gyimes is een van de meest religieuze gebieden waar in elk huishouden tot op de dag van vandaag eieren zijn geschilderd. Het gaat hier voornamelijk om huisgezinnen met een dochter.

De regio heeft een archa´sche verzameling van patronen die ongeŰvenaard zijn, bestaande uit enkele honderden variaties die toch een spectaculaire eenheid vormen. Kortom Gyimes ei decoratie genoemd. De decoratieve collectie bevat individuele eieren die zijn bewerkt met dertig verschillende technieken van kleine kwartel tot grote struisvogel eieren. Enkele van hen zijn uitzonderlijk vervaardigd met voorbeelden van volkskunst. Alle eieren tentoongesteld hebben hun eigen individuele harmonie en betoverende, opvallende schoonheid.