www.philatelia-alosta.be - OfficiŽle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Henry Van De Velde herdacht op postzegel


19 September, 2013| BelgiŽ - G. Abbeloos


Henry Van de Velde werd geboren op 3 april 1863. Om de 150ste verjaardag van zijn geboorte te vieren gaf bpost een mooi blad uit met twee postzegels, deels gedrukt in zilver. Van de Velde staat bekent als de grote Belgische meester van toegepaste kunst.

Hij staat bekend om "De Boekentoren" in Gent en vier woningen in Ukkel en Weimar, echte architecturale pareltjes, alsook voor zijn objecten en interieurs in de stijl van Art Nouveau.

Zijn belangrijkste werk is niet altijd bekend bij het grote publiek. Om zich te ontdoen van deze onwetendheid, bent u welkom om de grote overzichtstentoonstelling "Passion - Function - Beauty" te bezoeken in de kunst en musea te Brussel.

Curator en decoratieve kunsten expert Werner Adriaenssens zegt: "In BelgiŽ is dit de eerste tentoonstelling van deze omvang die gewijd is aan Van de Velde. Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de "Klassik Stiftung de la ville de Weimar" in Duitsland.

Unesco heeft in 1998 Weimar toegevoegd aan de lijst van de World Heritage Sites en werd verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dit is hoe Van de Velde zijn sporen heeft verdiend. Daar vind je ook de grootste verwezenlijkingen van het werk van Van de Velde ".

bpost had al verschillende postzegels gewijd aan Henry Van de Velde (1963 en 2003), waarbij telkens zijn architectuur naar voren werd gebracht. Deze keer richtte bpost zich op zijn design objecten: "Blumenwerf" de beroemde zilveren kroonluchter en een stoel van zijn woonplaats. De achtergrond van het postzegelblad is versierd met detail van wandbekleding gemaakt door zijn hand.