www.philatelia-alosta.be - OfficiŽle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Gibraltar herdenkt de Eerste Wereldoorlog


27 Februari, 2014| Gibraltar - G. Abbeloos


Eerste Wereldoorlog, ook wel bekend als 'DE' Eerste Wereldoorlog, was een wereldwijde oorlog in het midden van Europa, die begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918. Vanaf het moment van ontstaan ​​tot het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939, werd het gewoon de Wereldoorlog genoemd, daarna de Eerste Wereldoorlog of Wereldoorlog I.

In Amerika werd het in eerste instantie wel de Europese Oorlog genoemd. Meer dan 9 miljoen strijders werden gedood. Het was de vijfde dodelijkste conflict in de wereldgeschiedenis, waarbij de weg werd vrijgemaakt voor grote politieke veranderingen, zoals revoluties in veel van de betrokken landen.

De oorlog werd in de hele wereld door de economische grootmachten gevoerd, die in twee tegengestelde allianties werden geassembleerd: de geallieerden (op basis van de drie grootmachten het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en het Russische Rijk) en de Centrale Mogendheden van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Hoewel ItaliŽ ook een lid van de Triple Alliantie is geweest, samen met Duitsland en Oostenrijk-Hongarije, is dat land niet toetreden tot de Centrale Mogendheden, als Oostenrijk-Hongarije het offensief had genomen tegen de voorwaarden van de alliantie. Deze allianties werden zowel gereorganiseerd en uitgebreid naarmate er meer landen in de oorlog werden betrokken: ItaliŽ, Japan en de Verenigde Staten traden toe tot de geallieerden en het Ottomaanse Rijk en Bulgarije de Centrale Mogendheden. Uiteindelijk werden meer dan 70 miljoen militairen, waaronder 60 miljoen Europeanen, gemobiliseerd in een van de grootste oorlogen in de geschiedenis.

Hoewel een heropleving van het imperialisme een onderliggende oorzaak was, is de directe aanleiding voor de oorlog de moord op aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, van Joegoslavische nationalist Gavrilo Princip in Sarajevo op 28 juni 1914 . Dit veroorzaakte een diplomatieke crisis toen Oostenrijk-Hongarije een ultimatum leverde aan het Koninkrijk ServiŽ en internationale allianties gevormd over de afgelopen decennia werden ingeroepen. Binnen enkele weken waren de grootmachten in oorlog en het conflict verspreidde zich snel over de hele wereld.

Op 28 juli, hebben de Oostenrijks-Hongaren de eerste schoten afgevuurd in voorbereiding op de invasie van ServiŽ. Toen Rusland zich mobiliseerde, viel Duitsland het neutrale BelgiŽ en Luxemburg binnen om zich een weg te banen richting Frankrijk. Daardoor verklaarde Groot-BrittanniŽ de oorlog aan Duitsland, waardoor de Duitse mars op Parijs tot stilstand werd gebracht. Dit werd bekend als het westelijk front waar werkelijke een uitputtingsslag ward geleverd tot 1917.

Ondertussen, aan het Oostfront, boekte het Russische leger succes tegen de Oostenrijks-Hongaren, maar werd in zijn invasie van Oost-Pruisen tegengehouden door de Duitsers. In november 1914 kwam het Ottomaanse Rijk ook in oorlog, het openen van fronten in de Kaukasus, MesopotamiŽ en de SinaÔ. ItaliŽ en Bulgarije namen deel aan de oorlog in 1915 en RoemeniŽ in 1916.

De oorlog naderde een besluit nadat de Russische regering in maart 1917 met een daaropvolgende revolutie in november de Russen samenbracht met de Centrale Mogendheden. Na een Duitse offensief (1918) langs het westelijk front, voerden de geallieerden en Amerikaanse troepen de loopgraven in. Hierdoor werden de Duitsers na een reeks van succesvolle offensieven teruggedrongen. Duitsland, dat op 11 november 1918 met zijn eigen problemen met revolutionairen een wapenstilstand had afgesproken, luidde het einde van de oorlog in, waarbij de overwinning van de geallieerden een feit was.

Tegen het einde van de oorlog zijn de vier grote imperialistische machten-het Duits, Russisch, Oostenrijks-Hongaarse en het Ottomaanse rijk - opgehouden te bestaan. De staten van de voormalige twee grootmachten verloren aanzienlijk grondgebied, terwijl de laatste twee werden ontmanteld. De kaart van Europa werd hertekend, met een aantal onafhankelijke naties tot gevolg. De Volkenbond werd opgericht met als doel het voorkomen van een herhaling van een dergelijke afschuwelijke conflict. Dit doel is mislukt, met verzwakte staten, vernieuwde Europese nationalisme en het Duitse gevoel van vernedering, bij te dragen aan de opkomst van het fascisme en de voorwaarden voor de Tweede Wereldoorlog.