www.philatelia-alosta.be - OfficiŰle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

Franse Post weigert Oorsprong van de Wereld op postzegel te drukken


03 Februari, 2014| Frankrijk - G. Abbeloos


De Franse post weigert een postzegel uit te brengen die het beroemde schilderij "L'Origine du monde" van de 19e-eeuwse realist Gustave Courbet toont. Het thema van het schilderij zou kinderen wel eens aan het schrikken kunnen brengen. Het in 1866 geschilderde "De Oorsprong van de Wereld" toont de gespreide benen van een naakte liggende vrouw.

De vrouwelijke naakten van Courbet waren zo waarheidsgetrouw geschilderd en zo opzienbarend erotisch dat er veel aanstoot aan genomen werd. Samen met Manet verwierp Courbet de academische regels van de schilderkunst. Beiden toonden haarscherp aan dat de ge´dealiseerde naakten in het werk van tijdgenoten slechts getolereerd werden in mythologische of allegorische context. Met hun realistische naakten zetten ze zich af tegen de hypocriete welvoeglijkheid van de kunstminnende burgerij.

De Société philatélique de Besanšon had aan de post gevraagd de postzegel uit te brengen ter gelegenheid van de tentoonstelling van het iconische werk in juni in het Musée Courbet van Ornans, de geboortestad van de kunstenaar. Het werk wordt hoogst uitzonderlijk uitgeleend door het Parijse Musée d'Orsay.

Maar volgens de post voegt de vulva van Courbet geen waarde toe aan diens oeuvre, ook al is het allicht zijn bekendste werk.

Na de weigering van de post denkt het museum van Ornans eraan om een postzegel uit te brengen waarop te zien is hoe Courbet het werk maakt.

Speciaal voor onze jonge lezers hebben wij ook maar een deel van het schilderij weergegeven.