www.philatelia-alosta.be - OfficiŽle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

60e Verjaardag kroning HM Koninging Elisabeth II


19 April, 2013| Tristan de Cuncha - K.Geldof


Het postkantoor van Tristan Da Cunha brengt een reeks nieuwe zegels uit van HM koningin Elizabeth II naar aanleiding van de van de 60e verjaardag van haar kroning die plaatsvond op 2 juni 1953.

Elizabeth was bij geboorte derde in rij voor troonopvolging, na haar oom Eduard VIII, de prins van Wales, en haar vader George VI. Er was geen reden aan te nemen dat Elizabeth ooit aanspraak zou kunnen maken op de troon, omdat werd verwacht dat Eduard in het huwelijk zou treden en daarmee zouden zijn eventuele kinderen hoger op de opvolgingslijst staan. Eduard verkreeg geen legitieme troonopvolger en deed bovendien (verplicht) afstand van zijn rechten op de troon om te kunnen huwen met Wallis Simpson.

Elizabeths kandidatuur had dan nog doorkruist kunnen worden als haar ouders mannelijke nakomelingen hadden gehad, hetgeen echter niet gebeurde. Elizabeth had alleen een jongere zus Margaret. Elizabeth en haar zus werden thuis geschoold, en Elizabeth studeerde geschiedenis bij C.H.K. Marten van Eton College. Zij werd in godsdienst geschoold door de Aartsbisschop van Canterbury en is toegewijd lid van de Anglicaanse Kerk waar ze, als staatshoofd, overigens ook titulair leider (Supreme Governor) van is. Toen haar vader in 1936 koning werd als gevolg van de abdicatie van zijn broer Eduard VIII werd Elizabeth eerste in lijn voor troonopvolging.

Haar officiŽle titel werd Her Royal Highness The Princess Elizabeth. Na de oorlog vergezelde Elizabeth haar ouders in 1947 op een reis naar Zuid-Afrika, dit was haar eerste officiŽle staatsbezoek. Elizabeths Proclamation of Accession werd uitgesproken op 7 februari 1952 tijdens een plechtigheid op St. James's Palace. Haar kroning vond plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey. Het koninklijk paar betrok Buckingham Palace, alhoewel het een publiek geheim is dat Elizabeth liever op Windsor Castle, Balmoral Castle in Schotland of Sandringham House in Norfolk verblijft