www.philatelia-alosta.be - OfficiŽle Website Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta
Maandag 26-01-2015
Statutaire Vergadering
timmermans
alitech
Laatste Update :
 09-01-2015

150ste verjaardag van de Spaanse Barcelona Saria Lijn


13 Juni, 2013| Spanje - G Abbeloos


Spanje viert de 150ste verjaardag van de spoorlijn Barcelona naar Sarria met de uitgaven van een speciale potzegel. De spoorlijn werd gebouwd als een middel van voorstedelijk vervoer om de mensen van Barcelona naar het platteland te laten reizen. De concessie voor het bouwbedrijf, Ferrocarriles de Catalua, werd toegekend in juli 1856 en kort daarna zijn de werken begonnen aan de twee steden die minder dan vijf kilometer van elkaar waren om ze dichter bij elkaar te brengen.

De opening van de lijn vond plaats op 23 juni 1863. De trein vertrok vanaf Plaza de Catalua en liep parallel aan een van de belangrijkste straten. Een aantal ongevallen hebben geleid tot een verandering in de lijn waardoor deze samenvalt met de ontwikkeling van Barcelona en het Metropolitan gebied. Nieuwe stations en haltes werden gebouwd, de spoorbreedte veranderd in de internationale 1 en in 1905 werd stoom vervangen door elektriciteit. In de volgende decennia breidde de lijn uit naar Terrassa en Sabadell. Van 1925-1929 werd de lijn die langs het stedelijk gebied liep onder de grond gebouwd. In 1954 werd het uitgebreid tot de Tibidabo. In 1979, met de oprichting van de Spoorwegen van de Generalitat de Catalunya, werd de infrastructuur en de treinen gemoderniseerd. Deze word momenteel gebruikt door meer dan 60 miljoen passagiers per jaar.

De postzegel toont een oude foto van de stoommachine nr. 5, die overeenkomt met de eerste van zijn serie in dienst. Het werd in 1905 verworpen door het gebruik van elektriciteit en de verandering in spoorbreedte. Ze werden vervaardigd door de Britse firma Sharp & Stewart.